Kommunen som förändringsagent för hållbar mat
Den globala livsmedelsproduktionen står för det enskilt största mänskliga avtrycket på vår planet. Vår produktion och konsumtion av mat påverkar klimatet, hotar lokala ekosystem och driver en sjätte massutrotning av arter.
Men i matsystemet ligger också möjligheterna, det är där vi hittar många av nutidens och framtidens lösningar på planetens utmaningar.
Men vilken roll har städer och kommuner i omställningen till ett mer hållbart matsystem?
På WWF är vi övertygade om att kommunerna har en stor och viktig roll som förändringsagent, och därmed också ett stort ansvar. Det gäller för den offentliga maten, men också möjligheten att påverka övrig mat som äts i kommunen. Fokus för WWF i Sverige är matens påverkan på klimat och biologisk mångfald då de utgör den mest akuta påverkan på vår planet i dagsläget. Även matsvinn ses som en knäckfråga då det har inverkan på all miljöpåverkan kopplad till mat.
Vi vill stödja, uppmuntra och utmana Sveriges kommuner att komma ännu lite längre i sitt arbete med hållbar mat - för både människors och naturens skull. Därför har WWF Sverige nu tagit fram "WWFs rekommendationer om mål för hållbar mat i kommunen" - ett material vi hoppas ska vara inspirerande och vägledande för beslutsfattare och yrkeskategorier som arbetar med mat och/eller hållbarhet i kommunen.